tisdag 12 juni 2012

Halvtid

Nu har halva kursen "Pedagogisk dokumentation med IT- stöd" gått och jag ska försöka sammanfatta läget just nu. Vad har jag lärt mig? Vad skiljer mitt sätt att arbeta kring pedagogisk dokumentation nu och då?

Det var med spänning jag tog mig an uppstarten av kursen. Jag tänkte att nu ska jag lära mig allt kring pedagogisk dokumentation och tillsammans med min gamla kunskap kring ämnet skulle många frågetecken suddas ut. Men så blev inte fallet, det kom mer frågetecken kring ämnet och fler förvirrande tankar hur vi ska jobba med pedagogisk dokumentation.

I mitt arbetslag insåg vi, för att vi ska kunna använda oss av dokumentationen för att lyfta barnens tankar och synliggöra dom så måste vi avgränsa dokumentationen till ett mindre fokus område och i vårt fall blev det vårt projekt rymden. Det nämns även i den litteratur vi läst att det underlättar om man har ett avgränsat område att fokusera på. Då är det lättare att utifrån det göra en pedagogisk dokumentation.
Vi har även reflekterat och funderat mycket kring hur vi ger dokumentationen tillbaka till barnen. Vi har använt oss mycket av ipaden, filmat, kort, anteckningar och evernote. Vilket vi känner har underlättat arbetet med pedagogisk dokumentation.

På vår reflektionstid har vi försökt att utifrån vår dokumentation driva vårt projekt vidare. Det låter kanske enkelt men det är svårt att finna vad barnens intresse ligger i projektet. Vi upplever att barnens tankar och ideer spretar åt olika håll.
Något som vi däremot gör mycket och automatiskt är att reflektera över vad som hänt. Genom att reflektera kring situationer är det lättare att få projektet att gå framåt. Frågan är då om det verkligen är barnens tankar som kommer fram heller är det enbart pedagogernas tankar som kommer fram!

Det som också har hänt när vi valt att fokusera vår pedagogiska dokumentation kring vårt projekt är att vi tycker att vi tappar mycket annat som händer på dagarna. Det spontana lärandet som hela tiden sker ex följa några barns ideer och att det blir som ett miniprojekt som vi dokumenterar och reflekterar kring. Vi ser också att de barnen som inte är aktiva i projektet inte syns på samma sätt. Men detta har vi lärt oss och tagit till oss så nu försöker vi finna en ny väg att gå............

Vi har även provat på att göra ett radioprogram. Det var spännande att prova något nytt men det var inte min grej. Jag har svårt att se hur jag i mitt arbete med barnen på förskolan ska använda mig av det. Men man vet aldrig! Men jag har lärt mig hur GarageBand fungerar hjälpligt och jag har låtit barnen prova att spela olika instrument och de har fått lyssna på sig själva. Vilket har uppskattats av några.

Detta var första delen av kursen och nu går vi in i nästa del där vi ska prova på att göra en liten film. Undrar hur det ska gå?

Hej från Mariette